2010. november 30., kedd

Összegzés, konklúzió avagy a párizsi emberekről.

Itt most szeretném feketén fehéren leírni, számomra milyen volt az "első" benyomás Párizsról.
  A közlekedés sokkal kulturáltabb, mint Magyarországon. Nem annyira agybajosak, kint az emberek. Az utakon sokkal kevesebb az autó, csak egyes központi helyeken van dugó, de ott elég nagy. Az Eiffel-toronyból jól látszódott, nem csak az utakon, de még az utcákban sincsen parkoló autók. Helyette van rengeteg motor. Aki megengedheti magával, kétkerekűvel jár. Biciklis nem sok van, de több mint Magyarországon. :)

Ha mégis valaki kocsival, menne (bár nem éri meg, parkoló alig van a belvárosban) a körforgalomban fordítva van az elsőbbségadás. A kifelé menőnek kell elsőbbséget adni a befelé jövőnek. A metróhálózat szuper jól ki van építve, 95%-ban mindenhova el lehet jutni vele az 1-2-es zónában. És megjegyezném, halkabb, mint az itthoni. Jegyet mindig érdemes venni egyrészt, mindenhol kapuk vannak, elég nehéz lenne rajtuk átmászni. Ha meg megbüntetnek, elég borsos árat kell fizetni.

  Az emberek, alig beszélnek angolul, inkább csak az egyetemisták. De ezen ne csodálkozzunk, mert még a rádióban lévő dalok is franciául szólnak. Egyszerűen, mindent lefordítanak a saját nyelvükre, így nincsenek ráutalva, hogy angolul tudjanak. Nah meg ez egyfajta dac náluk. Ha valaki nagyon lassan törve is, de megszólal franciául, akkor nyert ügyünk, van ránk mosolyognak és azonnal segítőkésszé válnak. Angol feliratokat a múzeumokban, ne nagyon keressünk, még a Louvre-ban sincsenek. Egy szó, mint száz, ha valaki ebbe a fővárosba szeretné tölteni idejének kis részét is, érdemes legalább pár alap dolgot megtanulni, otthon, mert sokkal sokkal könnyebb lesz az életünk.
  Alapvetően az árak másfélszerese az itthoninak, a múzeumbelépők, meg kétszeres áron vannak. Múzeum bérletet csak akkor éri meg venni, ha nagyon sok múzeumba tervezzük a bemenetelt, mert különben nem kifizetődő és vannak nagyon érdekes múzeumok, amikbe nem érvényes. Itt mindenkinek kell fizetni, de a diák olcsóbb. 25 és 26 év alatt különösen megéri! Aki megengedheti magának és van ideje, menjen ki még mielőtt betöltené a korhatárt, mert több tízezer forintot spórolhat.
  Az üzletek eléggé össze vissza vannak nyitva-zárva. Kb. minden üzlet máskor tartja a pihenőnapját. De alapvetően a boltok reggel 8-tól este 7-ig nyitva vannak. Friss pékárut kb egész nap lehet venni, mert egész nap folyamatosan sütik.
  A város látképe eléggé káoszos. Az épületek eléggé toldozott-foltozott. Nincs semmi egységes. Pont olyanok az épületek mint a franciák jelleme. :D Az utcák eléggé koszosak a belvárosban.
  Ha netán tervezzük a kimenetelt érdemes október-november-re vagy márciusra tervezni. Ekkor még talán nincsenek annyian és a fotózáshoz elengedhetetlen színek is sokkal élvezhetőbbek.

Köszönöm, akik követték blogomat, remélem tetszett mindenkinek és sok hasznos infót kaptak azok, akik még nem voltak és terveznek egy kiutat.

Üdv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése